Column

Het Broeker Veilingmuseum

Op maandag 16 juli vertrokken we om 9 uur voor een trip naar Broek op Langedijk. We bezochten daar het Broeker Veiling Museum.  Eerst naar Benschop en daarna in IJsselstein de mensen ophalen. Er was een strak blauwe lucht. Dus aan het weer kon het niet liggen.  Ook de mensen waren van goede zin, dus vol goede moed vertrokken we naar Broek. Na enige tijd was er koffie bij de bekende pleisterplaats van die rare vogel in Breukelen. Het was heerlijk weer en onder de parasol was het goed toeven. Na de koffie hervatten we de reis. Eerst snelweg tot ongeveer Alkmaar en daarna via N wegen richting Broek.

Aangekomen bij het museum ontdekten we dat er maar een museumkaart in het mapje zat. De dame achter de kassawas echter soepel en begeleider en chauffeur mochten op één kaart naar binnen. Ook weer opgelost. Na wat rondgekeken te hebben in de expositieruimte en de meesten in het restaurant de lunch hadden genuttigd was het tijd voor een rondvaart door het gebied van de duizend eilanden.

Een prachtige tocht, door een kapitein die ook nog eens erg komisch was. Na bijna een uur meerde de noot weer aan en was het tijd voor een heuse veiling. Groente, fruit, aardappels en uien werden geveild en soms ook doorgedraaid, omdat niemand de minimum prijs wilde betalen. Vroeger werd deze doorgedraaide waar vernietigd, maar tegenwoordig gaat dat veelal naar de voedselbank.

Na dit avontuur was er nog een klein uurtje over voor een hapje of een drankje. Om half vier was het echt tijd om te vertrekken om niet in een ellenlange file terecht te komen. Nou file hadden we, maar niet ellenlang en om zes uur zetten we de bus weer op de parkeerplaats bij de Oase.

Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag en adviseren alle mensen om deze tocht in de toekomst ook eens te gaan maken. Het is zeker de moeite waard.

Groeten van het begeleidend team Nico Hoogland en Hans van Neutegem

De foto’s van deze trip zullen verschijnen in het Zender Express Fotoalbum. Klik HIER.

 

 

Huifkartocht op de Veluwe

Op maandag 12 juni vertrokken we om tegen half tien richting Benschop om de eerste gasten op te halen. Daarna waren de gasten aan de beurt uit IJsselstein. Om tien voor half elf konden we gaan vertrekken naar Otterlo. De tijd was wat krap, want er werd van ons verwacht dat we om kwart over elf in Otterlo aan zouden komen Onderweg was er dus geen tijd om koffie te drinken. Het lukte gelukkig goed om op tijd aan te komen en om half twaalf vertrok de huifkar, getrokken door twee schitterende paarden voor een tour van anderhalf uur door de schitterende omgeving van Otterlo.   Het was een prachtige tocht door de bossen. De wegen waren niet allemaal even glad, dus werden wij zo nu en dan aardig door elkaar geschud. De dame op de bok keek dan ook zo nu en dan verschrikt achterom of we allemaal nog wel op onze stoel zaten. Wij waren op onze beurt blij dat we geen koffie en vooral geen gebak gekregen hadden voor de rit.

Nadat de huifkar ons veilig had afgeleverd op het vertrekadres, reden we naar het centrum van Otterlo voor een heerlijke lunch. Eindelijk koffie. Iedereeb liet zich de koffie en lunche goed smaken. Gestrekt en gevuld vingen we de terugtocht aan nar IJsselstein en Benschop.

Rond kwart over vier werd de bus weer geparkeerd bij de Oase.

Tenslotte nog een woord van dank aan Arend, onze chauffeur van de dag, die ons veilig en via mooie routes heeft gereden.

Met vriendelijke groet,

 

Hans van Neutegem

Begeleider.

Foto’s vindt u in het Zender Express Fotoalbum. Klik HIER

 

 

NL Doet 2017

nl-doet-paspoort

U heeft vast gedacht, komt er weer eens een column van Hans over een gebeurtenis met Zender Express. En ja hoor daar is er weer eens één.

Op vrijdag 10 maart vertrokken twee bussen naar Den Haag. In het hoofdkantoor van Shell in deze stad werd het jaarlijks diner in het kader van NL Doet gehouden. Zo’n 300 mensen kwamen eten en werden verwend door medewerkers van Shell. Ook medewerkers van aanverwante bedrijven, zoals beveiliging en catering verleenden hun medewerking.

Bij binnenkomst werden alle gasten vastgelegd op een poloroidfoto. Deze foto werd op het persoonlijke menu geplakt, zodat een heus NL Doet paspoort ontstond.  Toen iedereen was vastgelegd, werden we naar het restaurant begeleid, waar we plaats mochten nemen.

Het duurde enige tijd voordat de avond begon, maar dat kwam doordat er bussen in de file stonden. Maar eindelijk klonk toch een stem door de luidspreker. Er werd verteld over de achtergrond van deze avond. Ook werd er verteld hoe een en ander geregeld was. Verder werd het optreden aangekondigd van Saskia en Serge.

Het diner kon beginnen en tal van vrijwilligers kwamen met de voorgerechten binnen. Zoals bijt uit onderstaand menu konden we kiezen uit vegetarisch of niet vegetarisch. Ik kan u wel vertellen, dat het heerlijk was. Na het voorgerecht was het eerste optreden van Saskia en Serge en zij begonnen met hun overbekende hit Zomer in Zeeland.

menu-nl-doet

 

Na een gevarieerd aanbod van leuke gezellige liedjes was het tijd voor het hoofdgerecht. Ook dit lieten we ons prima smaken. Na het hoofdgerecht was het weer tijd voor het repertoire van Saskia en Serge. Hierbij gingen ook nog een serieus de voeten van de vloer.

Na het nagerecht werden er ook nog eens cd’s van het paar verloot. Voldaan en welgevuld verlieten we het restaurant. En alsof het nog niet genoeg geweest was kregen we bij vertrek nog een doosje cacaotruffels mee. Ik denk dat ik namens allen spreek dat we kunnen terugkijken op een geweldige avond.

Foto’s vindt u terug in het fotoalbum. Klik HIER

Cheque Coöperatiefonds Rabobank

Hedenochtend werden Pim van Schijndel en Thea Liesker ontboden bij de Rabobank. Zij mochten een cheque van een aanzienlijk bedrag in ontvangst nemen voor de passie waarmee zij zich inzetten voor het vergroten van de leefbaarheid in de regio.

Van harte gefeliciteerd. De foto’s vindt u in het Zender Express fotoalbum. Klik HIER.

Tijd voor Max

 

Op donderdag 4 februari mocht ik mee als begeleider naar de TV studio in Hilversum. We gingen kijken naar de opname van de live uitzending van “Tijd voor Max”. Samen met zes dames en chauffeur Ad vertrokken we om een uur of drie richting het mediapark. Na enig rondrijden in Hilversum vonden we studio 23 waar de uitzending plaatsvond.  Toen we aankwamen werden we getrakteerd op koffie met een plak cake en moesten we enige tijd wachten, totdat we de echte studio mochten betreden. We moesten aanschuiven op de tribune.

20160204_165748

Een stukje decor

De studio was niet echt groot, maar ik denk dat er zo’n vijftig mensen op de tribune zaten. Voor we er erg in hadden begon de begintune en begon het programma. Hoofdgasten waren de Rotterdammers Joke Bruijs en Gerard Cox. Zij kwamen praten over hun nieuwe theaterprogramma Bar Oase. Daarna was er een interview met een kleindochter die een documentaire over haar grootouders had geschreven. Ook de oom van de kleindochter, een zoon dus van oma, zat op de tribune. In de uitzending werd hij ook geinterviewd. Drie keer raden wie er voluit met zijn hoofd in beeld kwam. In de keuken stond een wederom Rotterdamse kok van de ballentent. Hij maakte heerlijke gehaktballen, die na de uitzending in het publiek werden gedeeld. Nu moet je niet denken, dat we een hele gehaktbal kregen. Bee,  maar een klein stukje ervan.  Na veertig minuten zat de uitzending er weer op. In de bus op de terugweg werden de gehaktballen uitvoerig geëvalueerd. Kortom een gezellig middagje TV met Zender Express. Wilt u het ook een keer meemaken. Regelmatig gaat de bus naar Hilversum om een uitzending van Max mee te maken.

 20160204_165742

Werkoverleg voor het begin van de uitzending

 

 

Borduurmuseum ’t losse steekje

Toen een aantal jaren geleden in Barneveld een man op het idee kwam om een borduurmuseum op te richten, dachten de mensen, daar is een steekje bij los. Zo ontstond de naam van het borduurmuseum.

Op woensdag 18 november reden twee bussen van Zender Express naar Barneveld. Na een tussenstop bij De Biltse Hoek voor een lekkere kop koffie en voor sommigen ook at lekkers erbij, brachten de chauffeurs Ad en Henk ons naar Barneveld. Ik weet nog dat de dag ervoor een andere begeleidster tegen mij zei: “Nou ze hebben het mooi voor je uitgezocht he? Een man naar een borduurmuseum.”  Voor geen goud had ik het willen missen. Wat een dag.

DSCN0668

In Barneveld parkeerden we de bussen bij een klein gebouw. Binnengekomen werden we verwelkomd door de man, die het allemaal begon. De entree was eigenlijk vrij, maar als je een rondleiding , koffie en een korte presentatie wilde moest je € 6,00 betalen. Alle deelnemers kozen voor de rondleiding. In het gebouw hingen zo’n 1800 borduurwerken. De ene nog mooier dan de andere. De gids vertelde wist over bijna elk werk wel een anekdote of bijzonderheid te vertellen.  Wat kon die man praten. Niet saai, maar bijzonder boeiend en gepassioneerd. Jan de huis-borduurder kwam ook binnen en vertelde over de verschillende steekjes en ook over de werken wist hij veel te vertellen.  De rondleiding eindigde met een kop koffie met een lekkere koek. Iedereen was van mening dat ze tijd en ogen tekort hadden. En die ogen hadden ze volgens de gids in het museum niet over.  Maar helaas, de tijd zat erop. Bent u nu benieuwd geworden. Op 9 december gaat Zender Express weer naar dit museum. Zorg dat u erbij komt, want vol is vol. In het Zender Express Fotoalbum zie u een paar foto’s van de werken uit dit museum.

DSCN0654

Borduurmuseum Het Losse Steekje in Barneveld, van harte aanbevolen. Wilt u er zelf naartoe gaan, kijk even op de website van het museum voor de openingstijden.

Hans van Neutegem, begeleider van die dag.

Lijn 10, een bijzondere excursie

Op 4 september reden we met een volle bus naar Rotterdam. Onderweg kwam de regen met bakken uit de hemel.  Maar in Rotterdam aangekomen was het droog en scheen zelfs de zon. Het was erg druk in Rotterdam, omdat er juist dat weekend ook Wereld Havendagen waren. Op de Maas vonden allerlei demonstraties plaats. We konden de bus parkeren vlakbij de tramhalte, waar lijn 10 zou vertrekken. Eerst werd er koffie gedronken.

We besloten de tram van half 12 te nemen, maar om vijf voor half 12 vertrok deze en dus zonder ons. Dus namen we de tram van 12. We kochten de kaartjes bij een heuse conducteur en vertrokken. Het was erg druk, ook in de tram, zelfs de bestuurder moest staan. De rit leidde lang allerlei bekende plekken, die vooral bij de oud Rotterdammers veel herinneringen opriepen. Het nieuwe Centraal Station, de Euromast, de Markthal, de Koopgoot en het beeld van de Reus van Rotterdam. Verder reden we ook nog langs het Belastingkantoor in de Plukjekaalstraat. Onderweg vertelde een stadsambassadeur, overigens zonder ambassadeurssalaris, van alles over waar we langs kwamen. alles over waar we langs kwamen.

Op driekwart van de rit konden we niet verder. Er stond een auto dusdanig geparkeerd, dat de rails geblokkeerd werden. We moesten wachten tot de eigenaar van de auto zin had om weg te rijden. Dat duurde ruim een kwartier.  Zo was het ver over enen toen we weer het Willemsplein op reden. We waren weer op het punt waar de rit begon. We namen afscheid van de conducteur en vertrokken met de bus naar de andere Maasoever. Bestemming was Hotel New York waar we de lunch gebruikten.   Hotel New York is gevestigd in het oude hoofdkantoor van de Holland Amerikalijn. Het Hotel ligt op Zuid. Want voor Rotterdammers ligt iets in Rotterdam IN de Stad of OP Zuid.

Het was maar goed dat we hadden gereserveerd. Want ook hier was het erg druk. De ruimte waar we aten, ademde de sfeer van vroeger  en was geheel in de sfeer van de oude Holland Amerika Lijn ingericht. We lieten ons de lunch goed smaken en om drie uur was het weer tijd om naar IJsselstein te rijden. Onderweg werden we wederom getrakteerd op een enorm hoeveelheid regen. Wat hadden wij het getroffen met het weer.

In IJsselstein namen we afscheid van elkaar en gingen huiswaard, terugkijkend op een prachtige dag. Bent u nieuwsgierig geworden, op 30 oktober gaat Zender Express deze excursie weer maken. Zorg dat u erbij bent, want er zijn al plaatsen vergeven aan mensen, die nu niet meekonden. In IJsselstein namen we afscheid van elkaar en gingen huiswaard, terugkijkend op een prachtige dag. Bent u nieuwsgierig geworden, op <strong>30 oktober</strong> gaat Zender Express deze excursie weer maken. Zorg dat u erbij bent, want er zijn al plaatsen vergeven aan mensen, die nu niet meekonden. Foto’s van deze dag vindt u terug in het Zender Express Fotoalbum. Klik HIER

Van de begeleider die geen koffie kreeg

Grou

Kent u die grap van die begeleider die koffie ging drinken? Hij kreeg niets. Het begon allemaal op een mooie vrijdagmorgen in IJsselstein. De bus van Zender Express reed door de stad om mensen op te pikken. De bestemming was dit keer Friesland. Gewapend met paspoort en visum gingen de deelnemers op weg. Chauffeur Wil had er zin in. Een van de gasten gaf aan bij een vorige keer geen meer te hebben gezien. Nou dat hebben de mensen geweten. Bij elke geringe of grotere partij water klonk het door de bus “WATER!”.  In de buurt van Lelystad was het tijd voor koffie. Wil wist wel een leuke gelegenheid aan het water, hoe kon het ook anders.  We zareb verspreid over drie tafels. Een in het zonnetje en twee andere op een ander terras in de schaduw en half in het zonnetje. De tafel op het ene terras kreeg rap (een deel van) de bestelling geserveerd. Alleen het gebak moet nu nog komen. Op het andere terras ging het er minder soepel aan toe. Om een lang verhaal kort te maken. De begeleider zit nu nog op zijn koffie te wachten. De reis ging verder. Dwars door de polder reden we naar Grou. Daar was het inmiddels lunchtijd geworden.   Wil had hier vast een tafel gereserveerd, dus die stond al voor on gedekt

DSCN0347

 

Na een heerlijke en vreselijk gezellige lunch ging onze tour verder. Na een romdrit door Grou reden we richting Snits. Wij Hollanders noemen deze stad Sneek. Via Sneek reden we naar IJlst waar we weer werden getrakteerd op een sight seeing.

IJlst

Wel handig als de chauffeur de weg en de streek kent.   De klok tikte door en het werd tijd om mooi Friesland te verlaten. We reden weer terug naar het zuiden. Op de terugweg werd nog even gestopt voor een ijsje. Voor sommige werd dit echter een IJS. Goed gevuld vervolgden we de terugweg. Aan het begin van de avond werden de gasten weer netjes bij huis afgezet. Wij allen kijken terug op een prachtige dag. Hiervoor is een woord van dank aan chauffeur zeker op zijn plaats.

 

Het Gagelgat in Soest

IMG_2149

Boerderij Het Gagelgat is én van de drie boerderijen van Stichting Het Paardenkamp. Op de boerderijen wonen bij elkaar zo’n 120 paarden, die daar van de welverdiende rust kunnen genieten.

Op 28 mei brachten we met de bus van Zender Express een bezoek aan deze boerderij. Na aankomst werden we verwelkomd met een hele goede kop koffie met cake. Daarna mochten we nostalgie snuiven door de boerderij te bezichtigen.

Aan het eind van de ochtend was het tijd voor een heerlijke kop soep met een broodje. Eenmaal per maand heeft men daar een arrangement, dat aanschuiven bij de boer” heet. Koffie met cake en soep met een broodje kostte maar vijf euro.IMG_2138

Na de lunch was het tijd om naar een andere boerderij te vertrekken. Op deze boerderij maakten we kennis met een aantal paarden van die bij de Stichting hun oude dag slijten. Hier hoorden we ook veel over het gedrag van de paarden.

Zo nemen paarden na hun verhuizing naar De Paardenkamp hun natuurlijke gedrag weer aan en en vergeten hun oude leven. Zo reageren ze na verloop van tijd niet meer op hun naam en  vormen weer een kudde met de andere paarden, waarbvan én de leider van de kudde is.  Wist u trouwens dat paarden nooit onder de bomen schuilen bij onweer.

De paarden worden na intrek bij De Paardenkamp eigendom van de stichting.  Eigenaren zijn begunstiger van de Stichting en kunnen hun paard op de wachtlijst laten zetten. Inmiddels staan er 800 paarden te wachten op een plekje. Zij mogen als ze 20 jaar oud zijn en er is plaats naar Soest komen. Op dat moment doet de eigenaar afstand van zijn trouwe viervoeter en wordt de Stichting eigenaar van het paard.

Na ons bezoek waren we het er over eens dat dit bezoek voor herhaling vatbaar was.

Het paardenkamp. Zij doen er een heleboel paarden een heleboel plezier mee.

 

Schaapjes tellen en van bacterie tot pallet

Woensdag 8 april. Op deze mistige ochtend gingen we met twee volle bussen richting Almere. Nadat alle deelnemers waren opgehaald reden we over de A27 naar Almere.  De eerste stop in Almere was “Het Eksternest”. Een schaapskooi, waar  zo’n 67 recent geboren lammetjes met hu moeder in de wei liepen. Hier genoten we van koffie en sommigen namen er ook iets lekkers bij. Na de koffie hadden we ruim de tijd om lekker rond te wandelen en te genieten van rondlopende lammetjes en schapen. Keurig om kwart over twaalf stond iedereen weer bij de bus om door te gaan naar onze hoofdbestemming voor deze woensdag.

IMG_1870

Binnen een minuut of 20 waren we bij de fabriek van Yakult. Nadat iedereen een kop koffie of thee had gekregen begon een presentatie over de melkzuurbacterie.  Er werd verteld hoe het idee van Yakult is ontstaan. Daarna over hoe door fermenteren de zuren worden omgevormd tot suikers.  Wist u trouwens dat de naam Yakult is ontstaan door een verbastering van het Japanse woord voor Yoghurt. Het proces is ontwikkeld in Japan en heeft zich vooral in de jaren 90 van de vorige eeuw verspreid over de wereld.

Sinds 1994 wordt Yakult ook gemaakt in Nederland. In de fabriek in Almere, waar we te gast waren, wordt de drank gemaakt voor alle Europese landen waar Yakult te koop is. Om de verspreiding te zien klikt u op onderstaande foto.IMG_1872 Het maken van de specifieke flesjes gebyrt gedurende 24 uur per dag. Het vullen van de flesjes maar over 16 uur per dag, omdat het maken van de flesjes langer duurt, dan het vullen ervan. Tijdens een rondleiding konden we het hele proces volgen, van de tanks waar het fermenteren plaatsvindt totdat de flesjes gevuld, verpakt en op pallets geladen de fabriekshal verlaten.

Natuurlijk werd er ook geproefd en met een tas met flesjes gevuld met Yakult verlieten we de fabriek en gingen huiswaarts.

Omdat fotograferen in de fabriekshal niet was toegestaan geen foto’s van het fabricageproces. Helaas want het was erg boeiend om te zien.

Dagje museum met Zender Express

Regelmatig gaat de bus naar een museum. Veel van de mensen, die dan meegaan zijn in het bezit van een museum jaarkaart. Het museum zelf is dan veell gratis.

“s Morgens wordt u thuis opgehaald. In overleg met deelnemers, chauffeur en begeleider wordt bepaald of er onderweg koffie wordt gedronken, of dat er direct naar het museum wordt gereden.

In het museum aangekomen gaat ieder zijn eigen weg. Elke mens is namelijk anders en de één wil graag dit zien en de ander staat graag een tijd naar het ander te kijken. Meestal wordt in het museum ook de lunch gebruikt. Soms wordt er verzameld om met elkaar de lunchen en de andere keer luncht iedereen wanneer het hem of haar uitkomt.

Op het tijdstip, dat van tevoren (ook nu weer in overleg) staat de bus weer klaar om allen veilig thuis te brengen.

IMG_1805

Hierboven een foto van een van de vele schilderijen in het Dordrechts Museum.

 

 

Avondje Fulcotheater met Zender Express

 

In samenwerking met het Fulcotheater biedt Zender Express regelmatig de gelegenheid om een bezoek te brengen aan het theater.  Veel mensen zien het niet zitten om ’s avonds nog de deur uit te gaan. Bij Zender Express kan dit heel makkelijk.  Vanaf 19:00 uur gaat de bus rijden en haalt u thuis op. Hoe laat u wordt opgehaald kunnen we niet zeggen, omdat dat afhankelijk is van andere bezoekers en de route van de bus. In de regel bent u zo rond 20:00 uur in het theater en wordt u getrakteerd op een kopje koffie. cappuccino of thee. Dit is bij de vaste prijs van € 15,00 inbegrepen.

Tegen half negen is het tijd om plaats te nemen op de voor Zender Express gereserveerde plaatsen. Als iedereen zit kan de voorstelling beginnen/ Toneel, zang, cabaret of een musical.  Meestal is er halverwege de voorstelling een pauze. Het drankje, dat u voor de voorstelling heeft besteld staat al voor u klaar op de voor ons gereserveerde tafel. Dit drankje betaalt u aan de begeleider of aan de medewerker van het theater. U hoeft dus niet in de rij en u kunt lekker napraten over de voorstelling.   Er wordt volledig voor u gezorgd.

Na de pauze neemt u weer plaats in de zaal voor het tweede deel van de voorstelling. Na de voorstelling loopt u op uw gemak weer naar de garderobe. De bus staat dan weer klaar om u veilig thuis te brengen. Ba thuiskomst kunt u lekker nagenieten van een heerlijk avondje uit.

 

20140329_202037

Foto

Get decor van een optreden van Joris Linsen met de band

La Caramba.

 

 

Mijn eerste kennismaking met Zender Express

Het was een mooie zomerdag in augustus 2012. Ik mocht voor het eerst een dagje mee, om te kijken hoe het was om als begeleider mee te gaan met de bus. zenderexpress

Samen met chauffeur Wout en begeleidster Gerda gingen we op weg.  Langs een mooie route over de Lekdijk reden we naar Beusichem waar we de overtocht maakten met de veerpont.

Aan de overkant aangekomen arriveerden we bij een restaurant, waar we gezellig buiten op het terras een kop koffie gebruikten. Na de koffie reden we verder richting Tiel. Omdat het museum  pas ’s middags open ging, hebben we eerst in het centrum van Tiel de lunch gebruikt. Door het mooie weer kon dat ook weer in het zonnetje op het terras.

Na de lunch hebben we het Flipje-museum bezocht. Een museum dat bol staat van nostalgie. Van stripboeken over Flipje tot oude jampotten. Ook was er een opstelling waarmee werd uitgebeeld welke weg een jampot gaat, voordat hij gevuld met jam de fabriek verlaat.

Toen iederen was uitgekeken vertrokken we weer naar IJsselstein, waar we alle mensen weer netjes thuis hebben  gebracht. Al met al een leuke kennismaking. En dat het leuk was blijkt ook wel uit het feit, dat ik nu regelmatig als begeleider op een van de bussen ben te vinden.

zenderexpress1

De stadspoort in het centrum van Tiel

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Hans van Neutegem

 

 

Spring naar toolbar