Op deze pagina vindt u ingezonden artikelen

===================

Rotterdam Havenrondvaart en rondtour

Een onvergetelijke dag

Donderdag 8 november jl zijn we met de Zender Express naar de Rotterdamse haven geweest, Aan boord van een Spidoboot kregen we een indrukwekkende rondvaart. Het was heerlijk zonnig weer en de stemming zat er goed in. Aan boord kregen we veel over het wel en wee van het havenleven te horen.

Na afloop van het varen had onze chauffeur nog een verrassing voor ons in petto! Bekend als hij was in Rotterdam Zuid had hij een toeristische terugtocht door “Oud Zuid” gepland. En laat dat nu net de plaats zijn waar ik geboren en opgegroeid ben.

Omdat dit gedeelte van Zuid niet was gebombardeerd tijdens de oorlog, kwamen al die vertrouwde plaatsen van huis, school, kerk en sport weer heel bekend voor. Wat heb ik hiervan genoten! Groot is mijn dank voor onze chauffeur Frank van Voorthuizen. En ook voor de goede zorgen van onze begeleidster Joke van Dis. Zij hebben mij een onvergetelijke dag bezorgd.

Met een hartelijke groet,

Hanneke van den Berg – Kranenburg

 

Dineren bij het ROC

Het uitje naar het ROC Midden-Nederland, afdeling horeca en toerisme in Nieuwegein, was geweldig leuk. We kwamen met een volle bus aan om 16.45 u en werden daar gastvrij ontvangen in het restaurant  waar al een tafel prachtig gedekt voor ons klaar stond. We kregen een 4-gangen menu voorgeschoteld met voorgerecht, soep, hoofdgerecht en dessert, dat ons allen prima smaakte. De wijn was ook lekker en de glazen werden goed vol geschonken. Het water en de koffie aan het eind waren gratis, dus dat was goed voor de chauffeur, die natuurlijk de Bob moest zijn. Het is leuk zoals de leerlingen zowel in de keuken, waar we via een TV-scherm zicht op hadden, als in de bediening hun uiterste best deden. De docent gaf zo nodig aanwijzingen of corrigeerde achteraf.

Om 20.30 u eindigde ons zeer geanimeerde en gezellige diner en gingen we voldaan weer huiswaarts. Ik zou de bedenkers van uitstapjes willen adviseren dit uitje  elke maand in het boekje te zetten, want het is zeer de moeite waard voor relatief een bescheiden kostenplaatje ( 4 gangen diner plus 2 glazen wijn samen ca. € 20,-, betalen kan alleen door te pinnen). Overigens kunt u ook zelf op maandag tot en met donderdag voor een lunch en op dinsdag, woensdag en donderdag voor een diner daar terecht. Dus u kunt ook buiten de ZE om met een eigen groep daar lekker gaan eten. Reserveren is aan te bevelen. Tel nr. 030-7542500 en het adres is Newtonbaan 12, Nieuwegein.

Verrassingstocht van 28 augustus 2018

Hier even een geschreven stukje over ons uitje van vandaag. Het was een zeer geslaagde dag, onze gasten waren ook allemaal zeer tevreden. Als het goed is zijn er ook nog een paar foto’s gemaakt.

Ons uitje ging vandaag naar Zutphen, naar het museum van Herman Kip.

Deze man kon fantastisch schilderen wat allemaal in zijn oude boerderij te bewonderen is, dit is een kijkje waard en zeker een aanrader. Er werd ook veel verteld over zijn leven en zijn familie, we hebben er nog gezellig theegedronken. Het was goed weer, en hebben ook nog heerlijk buiten kunnen zitten.

Koffie en geluncht hebben we in het Centrum van Zutphen was ook heerlijk en gezellig.

Al met al een zeer geslaagde dag,

Groetjes van Riet van Bruggen

(Red.) De foto’s die hierbij horen vindt u in het fotoalbum. Klik HIER.

Vlinderado

Vandaag weer een fantastische dag gehad. Eerst koffie drinken bij van der Valk in Breukelen daarna gelunched in Kamperduin aan het strand en toen op naar Waarland naar Vlindorado. Prachtige tropische tuin met vlinders en prachtige planten. Echt de moeite waard maar trek wel een luchtig hempie aan want het is er erg warm. Bedankt weer en tot de volgende keer.
Betty en Karin

Centraal museum

In samenwerking met o.a. de Bijenkorf is er een grote tentoonstelling in
het Centraal Museum te Utrecht , genaamd: “Reflections”

Door de enorme belangstelling was het wenselijk om vooraf te reserveren
(time slot) en heeft Corrie Verhoef van de Zender Express dit
voortreffelijk geregeld. Onze aankomst was gepland tussen 11.00 uur –
11.45 uur. Daar aangekomen konden wij ons vergapen aan de geweldige
topstukken die gemaakt zijn voor onze koningin Maxima door de Heer Jan
Taminiau. Toevalligerwijze was de ontwerper (J.T.) daar ook aanwezig en
heeft hij op een charmante wijze zijn visie gegeven op de vele creaties
die daar waren tentoongesteld. Wij werden meegenomen in de wereld van
inspiratie, experiment en vakmanschap. Schitterend! Zeer de moeite waard.

Wij allen hebben van deze dag genoten en onder een afzakkertje bij
“Marnemoende IJsselstein “was deze bijzondere dag weer ten einde.

ingezonden door Gerda Wiggers/ begeleidster op deze museum dag

 

Soldaat van Oranje De musical

 

Beste Lezers,

Afgelopen Zondag 7 januari was ik als begeleidster de gelukkige om mee te mogen naar de eerste Musical in de geschiedenis van de Zenderexpress. Het was de al zo lang draaiende Soldaat van Oranje. En al draait die dan al heel lang, voor mij toch een super verrassing want ik was er dan ook nog nooit geweest.

We vertrokken om 10.45 uur Richting Lopik nadat Wout mij opgehaald had. We hadden er samen zin in het zonnetje scheen al was het heel erg koud mede door de wind.

Eerst 2 mensen in Lopik ,toen 2 mensen in Benschop en als laatste die twee in IJsselstein want Wout had ook met het tweede busje dat ging ( gereden door Henk en begeleid door zijn vrouw) afgesproken elkaar te ontmoeten in IJsselstein.

Al met al hadden we 13 mensen en gingen Wout en ik mee naar binnen. We kwamen er 13.10 aan dus tijd genoeg, en dicht bij de ingang afgezet of geparkeerd liep dat voorspoedig.

Eerst maar eens de jassen verzamelen om naar de garderobe te brengen. Daarna geïnventariseerd wat iedereen in de pauze wilde drinken want wij hadden een pauze arrangement erbij geboekt. Dat betekent dat je van te voren aangeeft wat je wil drinken en dat dat dus in de pauze samen met een hartig hapje klaar staat en je naar je gereserveerde tafel wordt begeleid. Iedereen vond dat geweldig want aan de kassa`s stonden hele rijen om drank te bestellen dat had geen doen geweest.

Enfin. Toen we eindelijk zaten en de voorstelling begon werd het duidelijk wat zoveel mensen om je heen vertellen, die er wel geweest zijn. Het is een ronde zaal waar heel veel toneelopstellingen aan grenzen, en waar de hele zaal iedere keer naar toe gedraaid wordt. Tevens zijn er schermen waar ook foto`s en film op gedraaid wordt wat daar weer voor beweegt en is er ook nog een meter podium voor waar ook nog van alles afspeelt. Al met al te veel om op te noemen maar wat je wel meegemaakt moet hebben alleen de techniek is al heel bijzonder. En voor mensen zoals ik die willen zien hoeveel je dan draait er hangen in het midden van de zaal spots die niet meedraaien maar waar je wel aan kunt zien hoeveel je draait. Nog een ding wat ik vergeet uit te leggen en wat het wel heel uniek maakt is dat je ook nog een buiten scene mee maakt dan staan ze eeneens voor je maar wel buiten.

Al met al een dag om niet zo gauw te vergeten en die wij U bijzonder kunnen aanbevelen, al weten we niet hoelang hij nog blijft draaien. Dus meld u aan als u dit ook wil beleven.

Nog twee foto’s bijgevoegd uit een bijzonder leuke middag, groetjes van Yvonne Thess

Hilversum

We hadden ons ingeschreven voor het zondagmiddagconcert op 12 November het in Hilversum, in het muziekcentrum van de omroep.

We werden om half elf door chauffeur en begeleidster opgehaald met de zenderstreekbus, voor de toeristische route om er  een leuke dag van te maken. Over de route was nagedacht, voor onze groep veel herkenning, zeker die in Utrecht  gewerkt en gewoond hebben. Hier hebben we veel gefietst, gewandeld, kijk daar de volkstuinen en hier heb ik op school gezeten, hier ben ik nog een keer met de fiets te water geraakt, vertelde één van de dames. Zo kwamen we bij Moeke in Hollandse Rading voor heerlijke koffie en daar gingen de verhalen verder. We waren met 9 mensen, allemaal op wat gevorderde leeftijd, waarvan 6 dames, de kant van het gemis in het leven hadden ervaren. We waren al een hechte groep, dus de één verhaald de ander luistert. Na de koffie op weg naar e La pazz voor de lunch, we waren toch een daagje uit! Het waterig zonnetje scheen door de bomen van deze prachtige omgeving. Het vallen van de kleurige bladeren deed de groep verder verhalen. Als we daar over willen nadenken, toepasbaar op ons leven. Goed te horen hoe ieder dat probeert in te vullen. Dus op naar het muziekcentrum van de omroep om te gaan genieten van het City orkest. We werden als echte gasten voor de deur afgezet. Een modern gebouw, wat direct al een goed ontvangstgevoel gaf. We gaan het laten gebeuren, proberen in te leven wat de verschillende componisten ons willen vertellen, zodat het ons leven verrijkt. Een heel gevarieerd programma, waar ieder van kon genieten. Zoveel mensen, 55 muzikanten, 75 koorleden, op een mooie manier bezig  zichzelf maar nu ons te vermaken en ons een bijzondere middag te doen beleven. De dirigent Pieter van den Dolder van het City orkest. Vladimir Pairel van het koor uit de gemeente Wijdemeren. Deze had een bijzondere manier om deze groep tot optimale prestatie te doen komen. De dirigent van het orkest stelde met veel glamour de (sopraan) Maja Roodveldt  en Jeroen Bik (tenor) aan ons voor. Het  was genieten in deze mooie en intieme zaal met zoveel gelijk gezinde, genieten van muziek en zang. We hebben ons laten meenemen in de liefde op zang en muziek, wat is er mooier? Hoe kan het anders als de sopraan  met verve zingt Meine Lippen sie küssen so heiss  van Frans Lehár ten gehore brengt.  Het was een geweldige dag, daar kunnen we weer een paar dagen op teren, op naar het volgende uitje.

 

Corry en Matthé Moons.

 

Tijd voor Max

Van een klant die meereisde naar Tijd voor Max ontvingen we Onderstaande mail

Goedemorgen; wat hebben wij ( mijn vader en ik) gisteren een hele gezellige middag/ avond gehad.
Met de Zender Express zijn wij mee geweest naar het media-park in Hilversum om een uitzending van tijd voor Max bij te wonen.
Chauffeur Theo en begeleider Hans brachten ons er heen en ( gelukkig ) ook weer terug in het dorp Cabauw.
Na de uitzending pannenkoeken gegeten in Hilversum en om 21.00u weer thuis.
Mijn vader (83 jaar) en ik hebben het als een heel leuk uitstapje ervaren. We hopen nog vaak van deze uitstapjes te maken.

Doe Theo en Hans maar de groeten van de reizigers uit Cabauw.

 

 

Van een tevreden klant

Even nog een reactie op mijn eerste uitje met de Zender Express. Dat is prima bevallen. Buiten dat wij mooi weer hadden was er een hele fijne chauffeur en een gezellige dame als begeleiding. Het was een fantastische dag. Veel meer ouderen zouden moeten weten hoe gezellig het is om een dag uit te gaan met een kleine groep mensen.
Voor mij is dit voor herhaling vatbaar. Hartelijk dank voor dit bijzondere werk wat jullie vrijwillig doen.
 
Hartelijke groet,
Elly Koelink

Bezoek aan de fabriek van De Gruyter

Vrijdag ( 6 januari 2017) een dag met de Zender Expressbus mee naar de oude Gruyter fabriek in Den Bosch.

Wel mooi dat de tocht in een prachtig winterlandschap ging via de oude vestingstad Heusden. Daar hebben we genoten van heerlijke pannenkoeken of warme wafels met veel slagroom. Geschiedenis van vestingstad Heusden: Het is een kleine gemeenschap met stadsrechten. Vestingstad door de eeuwen heen. Een stad waar de geschiedenis haar sporen heeft nagelaten. Gebouwd, verwoest, verbrand en verwaarloosd, maar telkens weer uit de as herrezen. De Heren van Heusden – oorspronkelijk wonend op een kasteel bij wat nu Oudheusden heet – besloten in de twaalfde eeuw een nieuwe burcht te bouwen in een drassig terrein tussen de Oude en de Nieuwe Maas. Dit kasteel was een van de eerste waterburchten in de Lage Landen. In de loop der eeuwen werd deze burcht aanzienlijk uitgebreid tot in 1680 de bliksem insloeg in de 40 meter hoge toren die diende voor munitie-opslag. Het kasteel werd volledig verwoest en de stad zelf liep enorme schade op. In de 13e eeuw ontwikkelde zich tussen het kasteel en de Nieuwe Maas (nu Bergsche Maas) een krachtige nederzetting. In de 14e eeuw verrezen de eerste stadsmuren met poorten en rondelen (muurtorens), dankzij de inspanningen van de Hertog van Brabant. In de tweede wereldoorlog heeft dit stadje het ook zwaar te verduren gehad, maar is in oude eer hersteld. De vismarkt dateert uit 1550 voor de Hollanders was dat zeer moeilijk te bereiken. 

Zomaar een oud maar prachtig stadje met veel geschiedenis, die zeker van waarde is voor de mensen die nu leven. We moeten willen weten en leren van et verleden, om de toekomst met een zekere tevredenheid te accepteren en te beleven. We vervolgden onze tocht Op naar Den Bosch toe.We hoopte wat nostalgie te ontmoeten op het fabrieksterrein van die oude duitendief.We werden ontvangen door Peter die ons ook rond leidde en vertelde over deze toch voor die tijd wel bijzondere ondernemer. Hij wist toch te bedenken hoe je van een bubbeltje een kwartje kon maken. Dan moest je de aanvoerroute van je artikel zo kort mogelijk houden en veel in eigen hand. Een  mooie plek aan het water, 5 hectare groot, daar een fabriek bouwen, om zoveel mogelijk de productie in eigen hand te houden. Waarlijk geen kleine stap voor een kruidenier. Wel over nagedacht en voor veel mensen uit den Bosch en omgeving werk.Dat was in het begin van de jaren 1900 heel belangrijk, ook voor Piet de Gruyter de man met ambitie en visie.Neemt niet weg dat hij in slechts driekwart eeuw, een geweldig imperium heeft weten op te bouwen. Daar moet je wel  slim  en misschien ook een beetje hard voor zijn.Een oud gezegde geld maakt geld, moet je ook het vertrouwen hebben van anderen.Zo zag Jurgens wel wat in deze ondernemer en mengde zich financieel in zijn bedrijf, nooit naar buiten gekomen.Ook wij hebben met dat gruttersbijltje gehakt in de jaren 50 van de vorige eeuw.Het was onze concurrent, dus konden eigenlijk alleen maar, stiekem bewonderen en  schelden, Piet de dief.Wij probeerde toch ook het gewicht van de zakken aan suiker over te houden bij het uitwegen van een baal van 50 kilo.We hebben ook trachten te leren hoe het niet moest, tijdig bijsturen en vernieuwen waar de consument dat vroeg. In onze jaren kwam de eerste zelfbedieningswinkel.

Van Woerkom in Nijmegen ging alles voorverpakken. Dat konden de mensen zelf in een mandje doen. Begin van een ontwikkeling die niet te stuiten bleek.Paste niet zo erg in het denken van Piet de Gruyter, werd ook zijn ondergang.Ook hoge bomen kunnen vallen en dat allemaal in minder dan honderd jaar.De reis naar deze oude fabriekshal, nu voor veel kleine bedrijven ingericht, niet veel nostalgie tegen gekomen, maar het staat er nog wel. Peter de vrijwilliger van de Bossche Historische kring, heeft zijn best gedaan, om de kwaliteiten van mensen uit de vorige eeuw te benadrukken. Niet eenvoudig om van weinig overgeblevene dan de gele steentjes, of de vorm en afmetingen, die van betekenis waren, nog iets leuks en attractiefs te maken.

 Na een nacht het weinig gezien en het vele gehoorde te laten bezinken, kwam anderdaags de andere kant boven drijven en doen blinken. De grutter van weinig centen,Toch een slogan bedacht van procenten. Op mooie panden staat nog steeds zijn naam, Een beetje de reden te weten dat Piet heeft bestaan.                      

Zingen op de Jordaan

Eind 2016 trok de Zender Express bus naar Amsterdam. Daar wed een bezoek gebracht aan het schip De Jordaan. Op dit schip was een gezellig amenzijn met zingen van Nederlandse meezingers. Chauffeur Bert maakte hiervan bijgaande kleine videoregistratie.

 

Borduurmuseum

DSCN0650

Ons uitje van afgelopen woensdag van het borduurmuseum was erg leuk .

We hadden een prachtige tocht helemaal langs de Lek naar Cothen en toen binnendoor langs kastelen naar een restaurantje (Arend weet welke ) en daar koffie gedronken en gelijk geluncht , want om half 2 moesten we in dat museum zijn .

Wij keken onze ogen uit en ik geloof dat ze het een heerlijke dag vonden .

We waren wel laat voor de koffie in de morgen , (sommige zitten dan te piepen ) , maar ik zei; koffiedrinken kan je ook op een andere dag ,want het was zo’n schitterende morgen met die lage zon , daar kan je in de winter weer op teren .

groet Joke van Dis

 Een dagje Zaanse Schans

06

6 september gaan we naar de Zaanse Schans.
We gaan eerst lekker koffie drinken en daarna gaat ieder zijn eigen weg.
Om half 4 zien we elkaar weer voor de terug reis.
Iedereen had het reuze naar z’n zin gehad.

Bets en Corrie

Van de redactie: Foto’s van deze dag vindt u terug in het Zender Express fotoalbum.

Klik hier

Een dagje uit naar Paleis het Loo te Apeldoorn met de ZenderExpress.

SONY DSC
SONY DSC

Op woensdag 13 juli 2016 zijn wij met de Zender Express uit IJsselstein e.o. op pad gegaan.Deze keer kozen wij voor een dagje uit naar “Paleis het Loo” te Apeldoorn.De Zender Express haalde ons keurig op tijd thuis op met chauffeur Corrie Verhoef en begeleidster Bep van de Burgt. We vertrokken nadat ale deelnemers zich in de bus hadden geïnstalleerd richting Apeldoorn.Onderweg was er nog voldoende tijd voor een koffiestop bij een Mac Donald alwaar de deelnemers elkaar aan de koffietafel beter leerden kennen. Misschien een leuk detail voor de mensen die het nog niet weten: De koffie kost bij de Mac Donald slechts € 0,65 cent. Je moet dan wél minimaal 65-jaar zijn.

Na de koffiestop was het nog maar een klein stukkie rijden naar Apeldoorn. Helaas werden wij onderweg meerdere keren “overvallen” door stevige regen buien. Dit voorspelde niet veel goeds.Corrie en Bep waren er echter goed op voorbereid,  het zal ongetwijfeld de ervaring wel zijn, aangezien zij voldoende paraplu`s hadden meegenomen.Op het terrein van Paleis het Loo is zoveel te zien dat je er eigenlijk wel een hele dag kunt door brengen.De paardenstallen met de gepensioneerde koninklijke paarden, de koetsen en rijtuigen, de uniformen, het wagenpark, het paleis. Eigenlijk teveel om op te noemen.En dan zijn er ook nog de baroktuinen met fonteinen en mooi Delfts blauw aardewerk alwaar je je aan kunt vergapen. Prachtig gewoon.De dag vloog dan ook om en voor we het wisten was het alweer tijd om huiswaarts te keren.

Corrie trakteerde ons nog op een rondje Vreeswijk en het was erg leuk om te zien hoe het oude- en nieuwe Vreeswijk er vandaag aan de dag bij liggen met de prachtige scheepswerf ertussen in.Al met al was het wat ons betreft een zéér geslaagd dagje uit en voor herhaling vatbaar.Met dank aan Corrie Verhoef en Bep van de Burgt voor jullie uitstekende zorg.Super gewoon.Bijgevoegd een foto impressie van deze voortreffelijke dag.

Arthur Bennewitz.

(red)  De heer Bennewitz heeft ook hele mooie foto’s gewmakt. Deze vind u in Het Zender Express fotoalbum. Klik HIER

 

 17 mei 2016 Natuurmuseum “De Wielewaal”

04

Nadat we iedereen opgehaald hebben, gaan we via een mooie route naar het Natuurmuseum.

Eerst gezellig koffie gedronken met zelf gebakken koek erbij, gaan we het museum in en iedereen is stom verbaasd; zo mooi en zo dicht bij!

Daarna een lunch met vers gemaakte soep en heerlijke broodjes.

Ik heb niet te veel foto’s gemaakt dan is is de verrassing des te groter als u mee gaat naar dit mooie Natuurmuseum “de Wielewaal”

 

Corrie en Bets

Voor foto’s klikt u

HIER

 

 

Persbericht Ouderenfonds

Zender Express IJsselstein en Nationaal Ouderenfonds nemen nieuwe BoodschappenPlusBus voor ouderen in gebruik

 

Na zes jaar is de BoodschappenPlusBus van Zender Express IJsselstein en het Nationaal Ouderenfonds aan vervanging toe. De twee organisaties nemen op 19 mei dan ook feestelijk een nieuwe bus in gebruik.

 

Eenzame en kwetsbare ouderen in IJsselstein maken het hele jaar door gebruik van de diensten van de BoodschappenPlusBus. 52 weken per jaar, zes dagen in de week gaan ouderen en vrijwilligers op pad om activiteiten te ondernemen. Binnenkort kunnen zij gebruik maken van een spiksplinternieuwe bus, die van alle gemakken is voorzien.

 

Vera Kamphorst, projectleider BoodschappenPlusBus van het Nationaal Ouderenfonds: “De vrijwilligers van ZenderExpress zijn hun gewicht in goud waard. De BoodschappenPlusBus gaat daar als een speer; honderden ouderen worden heerlijk in de watten gelegd. Ik ben dan ook heel erg blij dat we ze de weg op kunnen sturen in een nieuwe bus. Daar dank ik de sponsors en donateurs heel hartelijk voor!”

 

De ingebruikname van de nieuwe BoodschappenPlusBus vindt plaats op 19 mei 2016 in het Grand Café van het Fulcotheater in IJsselstein. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

 

 

 

Anna Paulowna

.Dinsdag 3 Mei,
Nadat Jos en ik alle dames opgehaald hebben gaan we naar Anna Paulowna en Breezand.
Onderweg een koffiestop bij v/d Valk nabij Hoorn.
De stemming zit er goed in, mede door het mooie weer.
Daarna rijden wij langs vele mooie bloem mozaïeken, het zijn werkelijk kunststukken.
De bloemetjes van de Hyacinten worden stuk voor stuk met een speld op Tempex geprikt, waarvoor je engelen geduld moet hebben.
We stoppen veel en maken veel foto’s.

26
Lunchen hebben we gedaan bij restaurant De Kroon en het smaakte voor iedereen voortreffelijk.
Daarna bewonderen wij nog meer mozaïeken en als laatste “De Nachtwacht ” kampioen mozaïek van 2016.
Voldaan keren we huiswaarts. Het was een prachtige dag.

Jos Timmermans
Bets van Zoelen

 

(Redactie) Foto’s vindt u in het Zenderexpress Fotoalbum. Klik HIER

 

Fulcotheater

Hoewel deze middag geen programmaonderdeel van Zender Express was, maar geheel in handen was van Toneelgroep de Schakel toch een reactie van een van onze klanten. Zender Express heeft alleen (zeg maar bij wijze van soort sponsoring) het vervoer geregeld.fulco-theater-ijsselstein-2

Reactie op middag optreden de Schakel met uitvoering “Uitgeteld”!

Een kort verslag van onze bijzondere middag afgelopen zaterdag 02 april in het Fulco- theater. We konden als senioren intekenen op een heerlijke middag met de toneelgroep De Schakel, neen nu niet in de avond, maar eens in de middag en dat leverde het volgende gevoel op: een zalige voorstelling en dan……… nog heerlijk in de namiddag en avond thuis na genieten van wat we gezien hebben! Zelfs de volgende dag zit ik nog menig keer aan een scene te denken en begin weer heerlijk te lachen! De groep kende we al een beetje van hun geweldige optreden in het theater Pantalone en toen speelde ze: Ja zuster-Neen zuster, hun spel was zo hartverwarmend dat ik als een speer mijn kaartje ging bestellen, om nogmaals intens te mogen genieten van hun spel. Zoals vertrouwd opgehaald met de bus en dat maakt toch altijd het uitje een stukje fijner, omdat je dan met een groepje bent en je niet alleen verloren in je eentje naar het theater gaat. Dit keer werden we ontvangen door de gastvrouwen en mannen van de toneelgroep De Schakel. Herkenbaar door hun naambordjes en echt het was hun niets teveel, ze keken bij wijze van: De vragen ver vooruit van je gezicht! Dan op voor het eerste deel van de voorstelling, in de pauze werden we alweer opgewacht voor steun en/of begeleiding en kregen een gratis consumptie en ook later de vraag van: Hoe dit beviel een uitvoering in de middag? Daarna weer op voor het tweede deel, we pakte weer gelijk de draad op met het lijk op de bank, ooo wat speelde die man het goed, want er werd wat met hem afgesold haha. Het verhaal ging over een man die 2 jaar werkeloos was en vele uitkeringen op lucratieve manier thuis kreeg van de instanties, mar nu deze ochtend sprak toch zijn hart en wilde hij alles opzeggen! Maar dat ging niet zomaar, helaas stond om negen uur een stagiaire van de UWV aan de deur en zo begon de voorstelling! Het werd een doldrieste voorstelling en eindigde met een mooi einde, namelijk geen politie en rechtbank, maar………….. een baan!! komende maandagochtend om 9 uur bij de UWV als inspecteur voor andere gevallen om te gaan opsporen en onderzoeken! Prachtig hoe bedenk dit je alles! Spreek denk ik namens alle mensen die er waren, we hebben intens genoten, maar sprongen alleen bij het onweer allemaal een stuk omhoog in onze stoelen! We waren weer helemaal terug in de wereld! Heel veel dank mensen en ik zit weer lekker te lachen, mijn middag kan weer niet kapot. Stella de Rijk

 

Bezoek aan het SS Rotterdam

25

Donderdag drie maart een mooie zonnige dag.
Als we iedereen opgehaald hebben gaan wij naar Rotterdam voor een bezoek aan de SS ROTTERDAM van de voormalige Holland Amerika Lijn.  Eenmaal aan boord gaan we eerst gezellig koffie drinken.
We hebben het allemaal prima naar ons zin zoals op de foto’s te zien is.
We kijken terug op een geslaagde dag.Ad & Bets
Noot van de redactie: De foto’s vindt u in het Zender Express Fotoalbum. Klik HIER

 

Teylersmuseum


We zijn gister zondag 07-02 -16 met een volle bus op weg geweest naar Haarlem, het Teylersmuseum. Het weer werkte lekker mee, droog en zon en de flinke wind namen we op de koop toe, Hans hield het stuur ontspannen vast en we wilde op de heenweg een bakje koffie nuttigen in wat in de volksmond heet “de blauwe beschuitbus” langs de autowegen gelegen en wel, let op: maar liefst 17 hoog gelegen!!!!!  (De blauwe beschuitbus) We waren al extra erop gewezen dat we dan ook ECHT op 17 hoog pas de lift mogen verlaten en niet op andere verdiepingen, want dat maakt dat we dan veel moeten gaan zoeken. Helaas gaf de tomtom een iets andere baan aan, maar ach, wij laten ons de pret niet ontnemen en kachelde lekker verder richting Haarlem. Daar aangekomen na al een stuk van Haarlem en de mooie grachtenpanden en boten, trouwens de chauffeur is ook een vervend zeiler, dus we werden verblijd met menig verhaal, maar kijk eens, net voor de deur ligt me een pracht van een oude tweemaster vol in tuigage waar ondergetekende helemaal lyrisch van werd. De bus vlak voor de deur op zijn plek gezet, ja over mazel gesproken!!!! en allemaal verzamelen voor onze tocht naar binnen! De zon scheen heerlijk naar binnen in het entree en dat was ook wel nodig want de wind had iets teveel ruim spel binnen in de hal! Dan, mensen kijk je je ogen uit naar al dat mooie marmer, houtsnijwerk en verder interieur. Geen wonder dat dit museum, wat het eerste is/was in Nederland, nu al ruim tweehonderd jaar zo gekoesterd wordt! Wij hadden vandaag de zon maar op donkere dagen is het iets moeilijker zien binnen omdat het museum is opgezet op alleen maar gebruikmakend van daglicht! Buiten in de gouden letters op de gevel kan je lezen dat de openingstijden in herfst winter anders zijn als in de zomermaanden! Dan gaan we na onze betaling voor de entree op weg en mij valt gelijk het smeedijzer vloerdelen in het oog, dit dekt de vloerverwarming af en dit was naar het idee gemaakt wat uit overlevering bekend is uit de tijd van de Romeinen! Dan toch maar eerst de inwendige mens gaan verwennen.Dan besluiten we in overleg dat we om 15 uur weer verzamelen hier in de koffiehoek die ook is veranderd in een koek en zopietent! Ondergetekende en anderen gaan de tentoonstelling en lezing doen die “echte winters” heet. Ooo, dat werd smullen voor de ogen en ook tevens een stuk verlangen van weer willen beleven naar zo’n mooi landschap en natuur. De lezing was zeer waardevol maar het zou nog ietsje leuker zijn als er iets meer plaatjes bij waren. Maar wat vliegt de tijd, na de lezing weer met de lift naar beneden en op naar ons verzamelpunt en we waren netjes op tijd. Ondergetekende gaat nog even op zoek naar het tentoonstellingsboek om via dat boek een schilderij vast te leggen voor zichzelf, die was niet als kaart te koop, dus dan maar via de catalogus nu vast gelegd, want flitsen mag binnen niet en beschik ook niet over zo’n moderne telefoon. Op naar de bus, even uitwaaien bij het instappen en dan weer samen op voor de terugreis, zien nog wat vliegtuigen gaan dalen en landen, wat blijft dat toch een wondertje elke keer. Even over vieren bereiken weer de stadsgrens van IJsselstein en zien al menig verklede carnavalsgast en dit roept ook weer verschillende reacties op bij de mensen. We kunnen met elkaar weer vol genoegen terug kijken op onze dag uit!! Vrijwilligers Ton en nu ben ik de naam van onze gastvrouw kwijt (Nellie, (redactie)), maar ondanks dat mankement geweldig bedankt voor dit uitje!
Geschreven door Stella de Rijk.

Nationaal Onderwijsmuseum

Zondag 15 november ging de Zender Express naar het Onderwijsmuseum.  Vanaf 10 uur gingen wij op stap. Eén mevrouw had begrepen dat de activiteit niet doorging dus die belden wij uit bed.  Het was, zoals dat heet, erg onstuimig weer, maar wij hadden gelukkig een goede chauffeur nl. Arend die de bus op de weg hield.
In het museum gingen wij direct richting restaurant, waar overheerlijk gebak verkrijgbaar was.
De koffie en de verse muntthee waren ook prima en niet duur.
Daarna het museum in. Wat was dat leuk: de bekende leesplankjes en letterdozen, telramen, schoolplaten, schoolbankjes enz.
Er kon ook nog met de kroontjespen worden geschreven. Om 1 uur kregen wij een rondleiding van Barbara en die wist ons veel te vertellen. Hat museum is gevestigd in een voormalig verzekeringsgebouw van de Holland en ook dat was een plaatje.
Het was prachtig gerestaureerd. De dame die wij uit bed hadden gebeld had hier 60 jaar geleden nog gewerkt.
Ik schrijf nooit stukjes, maar dit museum was zo leuk dat ik het iedereen aan kan raden.
Iedereen is immers op school geweest en het museum kent tal van “O, ja” momenten.
De rondleiding kostte 2,50 E.
Op de terugweg hadden wij de wind mee, zodat wij weer snel thuis waren.
Groetjes,Nellie Birkhoff(begeleidster (red.)

 

MAASVLAKTE 2.

DSCN0342

Een kleine impressie van dit grootse werk.
Nadat de twee bussen elkaar in Meerkerk ontmoeten voor koffie en andere zaken, rijden we gezamenlijk richting Rotterdam. Er zijn opvallend veel meer mannen onder onze reizigers!!Weldra rijden we door het voorland van de Maasvlakte, het Botlek gebied met al zijn bedrijvigheid en vele tanks, pijpen met rookpluimen, elektriciteitsmasten en zo meer. Is hier in het verleden veel studie en denkwerk verricht voordat dit gebied ontstond, straks zullen we een nog groter staaltje van studie en slim denk- en doe werk beleven! Al van veraf zien we het informatiecentrum ‘Maasvlakte2’ liggen. Daarin wordt het verloop van de drooglegging middels grote fotoborden vanaf 2008 zichtbaar gemaakt. Er is ook een bassin compleet met eigenschappen van de zee nagebootst, dat laat zien hoe de zeewering is aangelegd om te voorkomen dat zand weggespoeld wordt. Deze zogenaamde ‘Teenkonstructie’ geeft er een duidelijk en doordacht beeld van. Verder is er ook een film te zien over allerlei soorten werkzaamheden welke bij de realisatie van Maasvlakte2 is komen kijken. Heel indrukwekkend wat mensen al niet kunnen bedenken en daarvoor ook de juiste constructies weten te vinden om dat vervolgens weer in elkaar te passen. Dit doe- ervaar- leer- en informatiecentrum is ook voor kinderen heel geschikt.Daarna op de boottocht door het gebied, bekijken we weer een ander aspect. Hier zien we de grote containerschepen. Ook de al maar grotere zeereuzen zullen hier in de toekomst terecht kunnen. In de Alexia haven treffen we het grootste schip (in aanbouw) ter wereld. Deze, zo kun je wel stellen ‘drijvende fabriek’ kan 48000 ton tillen en zal gebruikt worden voor of ten behoeve van boortorens. Na het afmeren rijden we met de busjes aan de buitenkant (dus op de voormalige Noordzee!) nog eens langs de route die we gevaren hebben. Leuk, omdat je alles terug herkende. We passeren er ook de grote Maasvlakte Olie Terminal. In deze 39 tanks is voor drie jaar olie opgeslagen. Eén tank is zo groot dat er een Boeing 737 in past (lieg ik dan lieg ik in commissie!) Met deze trip, die op velerlei manieren imponeerde, rijden we weer naar onze eigen thuishaven IJsselstein.September 2015.Renée K. (begeleidster).

 

BEZOEKERSCENTRUM ‘de HOEP’ te CASTRICUM.

Een vroege trip met alleen IJsselsteiners als deelnemers heeft als gevolg gehad dat we rond 9.15u al op reis konden. Rond 10.30u waren we op plaats van bestemming, met een reuze zin in koffie met iets….. want dat hoort erbij.De Johanna’s Hof biedt daarvoor een uitstekende en gezellige gelegenheid! Vervolgens zijn we te voet naar het bezoekerscentrum gelopen. Dit centrum is een onderdeel van o.a. het drinkwaterbedrijf PWN. De naam van het centrum is ontleend aan de naam van een oude beek de Hoep, die van de duinen naar het Alkmaarder Meer liep.In een ruim opgezette ruimte is van alles te zien en te leren over de water winning en-zuivering. Maar ook over de duinen en de dieren daarin. Bijvoorbeeld, wist u dat je na een beet van een adder, de enige giftige slang in Nederland, zo min mogelijk moet bewegen en het betreffende lichaamsdeel zo hoog mogelijk moet houden? Iets anders, weet u hoeveel water één persoon per dag gebruikt, 10 – 60 – 120 liter?Door middel van allerlei vormen van spelletjes werd van alles gevisualiseerd. Men bood ons aan om als groepje apart een film te bekijken over het duinlandschaps-beheer. Daarvoor worden Schotse Hooglanders, kleine paarden en pony’s uitgezet. Op de film kon je zien hoe er eerst een groot hekwerk (machinaal!) werd geplaatst alvorens de dieren er werden losgelaten. Dit allemaal om te voorkomen dat de duinen te veel vergrassen. Niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen erg leuk. En die kwamen dan ook, net op het moment dat wij binnen zo’n beetje alles bekeken hadden.Wij gingen nog naar buiten achter het bezoekerscentrum op zoek naar de vlinder-tuin. Die hebben we niet kunnen vinden en de vlinders in het ‘wild’ ook niet. Die hadden het vast ook te koud!Omdat het tweede onderdeel van de trip Hortus Bulborum in Limmen inmiddels gesloten was, want ja de bollentijd is weer voorbij, is besloten door te rijden naar Egmond aan Zee. Daar hebben we de lunch gebruikt in het strandrestaurant ‘de Uitkijk’. Dit is overdekt met een groot scherm en kijkt uit op zee. Heel gezellig en ze hebben o.a. heerlijke poffertjes en pannenkoeken! Terwijl we zo zaten viel er een enorme stortbui. Wij zaten gelukkig droog……..dachten we. Want door de kieren van het scherm kwam het met kraanwaterstralen naar binnen lopen. Hilariteit alom! Terug kijkend kunnen we zeggen dat dit ‘reis schooltje plus’ veel geleerd heeft. En ook genoten als op een ………. reisje. Enkele opmerkingen van de deelnemers:- leerzaam- tijd van aankomst precies goed, vóór dat de kinderscharen binnen kwamen- vlindertuin was een deceptie- is weer reuze gezellig geweest.
Renée Keijzer, begeleidster.

 

.Dinsdag 3 Mei,
Nadat Jos en ik alle dames opgehaald hebben gaan we naar Anna Paulowna en Breezand.
Onderweg een koffiestop bij v/d Valk nabij Hoorn.
De stemming zit er goed in, mede door het mooie weer.
Daarna rijden wij langs vele mooie bloem mozaïeken, het zijn werkelijk kunststukken.
De bloemetjes van de Hyacinten worden stuk voor stuk met een speld op Tempex geprikt, waarvoor je engelen geduld moet hebben.
We stoppen veel en maken veel foto’s.
Lunchen hebben we gedaan bij restaurant De Kroon en het smaakte voor iedereen voortreffelijk.
Daarna bewonderen wij nog meer mozaïeken en als laatste “De Nachtwacht ” kampioen mozaiëk van 2016.
Voldaan keren we huiswaarts Het was een prachtige dag.Jos Timmermans
Bets van Zoelen

Arc van Noach

 

Voor we op vakantie gaan wil ik je even laten weten dat het uitje van de Zenderexpress naar de Arc van Noach geslaagd was. Het was de moeite waard om de boot te bekijken hoewel je het wel binnen  2 uurtjes gezien hebt. De eigenaar was zeer vriendelijk. We hebben nog een ritje door Dordrecht gemaakt en ergens geluncht. De mensen hebben er van genoten.
Groetjes en tot ziens, Gerry

Het paleis op de dam

paleos

(Redactie) Foto van internet

Alleen de 1ste verdieping is ter bezichtiging open gesteld.

Enkele praktische gegevens:

 • Museumkaart is geldig.
 • Jassen, tassen moeten bij de garderobe worden afgegeven.
 • Fotograferen zonder flits is toegestaan.
 • Er wordt een mobiele gids aan een oranje band (voor om de nek) aangeboden.
 • Functioneel opgestelde informatiepunten leiden je via de mobiele gids door de ruimten en geven relevante en historische informatie ter plaatse.
 • Een plattegrond ondersteunt het geheel.
 • Er loopt veel personeel rond die je met raad en daad (o.a. lift bediening) bij staat.
 • Er is bij binnenkomst een introductie film te zien.

Een kleine impressie.

Dit huidige paleis is oorspronkelijk het stadhuis van Amsterdam geweest.

In die tijd waren er vier burgemeesters! Ze hadden een speciaal voor hen ingerichte ruimte waar vergaderd kon worden.

Er waren veel, meest statig ingerichte ruimten die op een centrale gang uitkomen,waar de verschillende disciplines een onderkomen hadden.

Het gemeentebestuur huisde in de z.g. vroedschapskamer

In de justitiekamer werden veroordelingen/vonnissen uitgesproken.

En naast de assurantiekamer was de desolate boedelskamer (te vergelijken met de huidige deurwaarders) gelegen.

Beneden in de z.g. vierschaar werden belangrijke mededelingen aan het volk gedaan. Zoals bijvoorbeeld het afkondigen van wetten e.d. maar ook de veroordelingen en vonnissen werden er openbaar gemaakt.

Kortom een imposant gebouw met veel historische gegevens en informatie over de stad en het latere Koninkrijk.

Enkele uitspraken van de deelnemers.

 • Een goed onderkomen!
 • Goed toegankelijk ook voor rollator.
 • Audio informatie was duidelijk en op maat.
 • Fijn dat we zo dichtbij konden uit- en opstappen, b.t. de rit.

Tot slot iets over deze trip zelf.

Omdat we veel later dan de bedoeling was vertrokken schoot het kopje koffie erbij in. Bovendien timmert Amsterdam ‘letterlijk’ aan de weg waardoor we na 12u op plaats van bestemming aankwamen.

Omdat de deelnemers naast het bezichtigen van het paleis ook nog wel een stukje Amsterdam wilden proeven werd besloten om 17u weer te verzamelen voor vertrek naar IJsselstein.

De meeste deelnemers trokken hun eigen plan en invulling van deze dag.

Twee (rollator) dames vonden begeleiding wel prettig, tot en met de bezichtiging. Daarna trokken ook zij hun eigen plan.

 

Renée Keijzer, begeleidster.8/05/2015.

 

van de redactie

Lintjesregen

Het heeft zijne majesteit de koning behaagd twee vrijwilligers van Zender Express te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Henk Niermeyer is gedecoreerd voor al zijn vrijwilligerswerk voor de Scouting en Aly de Bruijn werd gedecoreerd voor al  haar vrijwilligerswerk voor de bibliotheek en voor Zender Express. Namens alle vrijwilligers van Zender Express feliciteert de redactie Aly en Henk met deze benoeming.

Ingezonden

Theepotten

Het was een stormachtige dag dinsdag 31 maart.
Met chauffeur Henk Niemeyer gingen we al vroeg op pad richting Limburg.
Om half 11 stond de koffie met appelgebak (geen Limburgse vlaai) voor ons klaar in het Theepottenmuseum in Swartbroek. We werden welkom geheten door Frits en Saskia, de eigenaren van het museum. Hij vertelde ons enthousiast hoe deze enorme verzameling van ruim 1600 theepotten tot stand is gekomen. We kregen een rondleiding waarbij we onze ogen uitkeken. Theepotten in alle soorten en maten o.a. huizen, muziek, auto’s fruit, dieren en nog veel meer.
Na ons 2e kopje koffie reden we richting Echt aan de andere kant van de Maas. Na wat drinken en een broodje te hebben gegeten bezochten we het “Museum van de vrouw” Dit is gehuisvest in een prachtig pand waar vroeger het gemeentehuis en een school zaten.
Op dit moment is er een tentoonstelling over alles wat met eten te maken heeft. Iedereen genoot van alles wat hier te zien was op gebied van servies, bestek, kookattributen. Er was veel te herkennen van vroege en er kwamen dan ook veel verhalen los.
Het gebouw is mooi ingericht en er is een gezellige koffieruimte
Iedereen heeft erg van deze dag genoten en voldaan keerden we weer terug naar IJsselstein en Lopik

Gerry van Maaswinkel, begeleidster

theepotten

Foto: Gerrie van Maaswinkel

 

De heksenwaag

Het was februari 2014 toen ik samen met chauffeur Corrie naar Oudewater reisde.  Toen alle mensen thuis waren afgehaald reden we binnendoor in de richting van Oudewater. Omdat het op die dag markt was in Oudewater duurde het even voor we een parkeerplaats hadden gevonden in de buurt van de heksenwaag.

Maar goed, ook dit probleem liet zich weer oplossen en we brachten een bezoek aan de Heksenwaag. Untitled designHier werd vroeger gewogen om vast te stellen of iemand “te licht” werd bevonden. Als dat zo was werd deze persoon als heks gezien en daarop stonden geen milde straffen. Ook een paar mensen van onze groep waagden de stap op de weegschaal.

Gelukkig waren zij zwaar genoeg en konden niet het predicaat “Heks” krijgen en zij gingen naar huis met een heus certificaat met officiële stempel.  Omdat we de koffie deze ochtend hadden overgeslagen, waren we wel toe aan versterking van de innerlijke mens. In een leuke bakkerij in de buurt van de waag hebben we koffie gedronken en de lunch gebruikt. Untitled design (1)

Na de lunch was het de beurt aan het touwmuseum. In dit museum werd getoond hoe touw werd gemaakt en een van ons was de klos, toen het touw in elkaar werd gedraaid.

Doordat Corrie goed bekend was in de buurt van Oudewater  werd via een andere binnendoorweg weer terug gereden naar IJsselstein.

 

Tekst en foto’s: Hans van Neutegem

Spring naar toolbar