Het Bakkerijmuseum (23 januari 2019)

 

Op woensdag 23 januari 2019 reed de bus van Zender Express naar Oosterhout voor een bezoek aan het bakkerijmuseum. Dit was een bijzondere dag. Voor het eerst werd samengewerkt met Gein Espress, onze collega-organisatie uit Nieuwegein. Wij hadden namelijk te weinig aanmeldingen voor deze dag en Nieuwegein had er te veel.

Het weer was druilerig deze morgen. Er lag sneeuw en er hing een beetje mist in de lucht. We vertrokken om half tien via Ewoud naar Lopik. Hierna reden we naar de Clinckhoef om onze Nieuwegeinse gasten in de bus op te halen. We stonde4n al even te wachten, toen bleek dat de Nieuwegeiners ook stonden te wachten aan de andere kant van de parkeerplaats. Maar uiteindelijk hadden we elkaar gevonden en kon de reis beginnen. Via de A2 reden we naar Hank, waar we in het plaatselijke chauffeurscafé de rest van de Nieuwegeinse groep ontmoetten. Hier gebruikten we koffie en ook gelijk de lunch.

Om één uur werden we verwacht in het bakkerijmuseum. Hier namen we plaats aan de klaarstaande tafels. En het werd een echte werkmiddag.  Er kwam deeg op tafel en we mochten zelf brood maken in een door ons zelf gekozen vorm. Ik koos onder anderen voor een vochtbrood. Hierbij dacht ik terug aan mijn opa, die ook bakker was en vaak thuis ook vlechtbrood bakte.  Terwijl het brood in de oven zat kregen we koffie met een appelflap. In tussentijd begonnen de groepen (Nieuwegein en IJsselstein) aardig te integreren. Het was echt gezellig. Na de pauze kregen we elk een plag deeg, waar we koekjes uit mochten steken. Er waren een hele boel verschillende vormen.  Toen ook de koekjes uit de over waren gehaald, vertrokken we met een goodiebag huiswaarts.

Op de terugweg merkte een van de dames uit Nieuwegein op dat het best gezellig was bij die Apeluiers.Ook de IJsselsteinse groep was van mening dat samenwerking met de GeinExpress zeker voor herhaling vatbaar was. Het was een geslaagde dag.

Hans van Neutegem

Begeleider van dienst

 

Foto’s van de creativiteit

Eerst en lesje van de meester zelf

 

De creativiteit met brooddeeg viert hoogtij

+

 

Na de pauze met de koekjes aan de gang

 

 

Resultaat van het gebakken brood

Foto’s van Hans van Neutegem